Pages

Wednesday, August 27, 2014

SUCK - Svenska UC Klubben - meeting 2014-08-26

Post in Swedish about a meeting in our local UC user group in Sweden.

Denna tisdag var 17 personer på plats hos Atea i Kista och käkade pizza från klockan 17:30. Runt 18:00 drog mötet igång och det var ca 10-12 personer med online i Lync mötet under kvällen. Johan hade riggat upp en Polycom roundtable-kamera i rummet där vi satt. Mötet avslutades med spridda konversationer runt 20:30.


Mötet höll en trevlig, avslappnad ton med mycket bra dialog och erfarenhetsutbyte, tack alla som deltog!

På Lyncconf 13 i San Diego sade Microsoft att "Enterprise Voice kommer i Office 365 om 18 månader" och nu är det ganska precis 18 månader sedan. Ingen verkade dock veta något speciellt som är på gång eller hänt, ingen verkade heller veta något i detalj om nästa version av Lync (Lync 2015?) Vi efterfrågar samtliga mer info från Microsoft kring dessa ämnen.

En lång diskussion kring Lync och Skype, video och Lync Room System följde. För- och nackdelar med LRS och andra system analyserades. Vi var inte helt överens kring kostnaden för sådana system, är de "dyra" eller "prisvärda"?

Några bra exempel och länkar dök upp under mötet.

Samtalen gled in på Office 365 och Office 365 med Enterprise Vocie. Problemet med avsaknaden av QoS på internet och på WiFi-nät togs upp. Peter från Cellip berättade om ett kundcase där kunder kör hostad Lync via MPLS över halva världen och det fungerar fint. Även kommunikation över internet fungerar bra i Sverige.

Arubas Wifi-lösning för Lync verkar bra, det funkar för Cellip, men de hade visserligen inte problem med WiFi innan de implementerade detta. Håkan nämnde också en kund som kör med Aruba Wifi och Lync där det funkar finfint.

Alexander påpekade att konferenser som körs via VPN-anslutningar fungerar sjukt dåligt i jämförelse med att strunta i VPN-klienten, trots att bandbredd inte är ett problem. Detta beror troligen på att VPN lägger på kryptering / dekryptering av de redan krypterade Lync paketen vilket alltid kommer påverka kvalitén. Lösningen är att inte använda Lync över VPN, utan att använda Lync edge server. En bra artikel kring detta finns här.

Nya intressanta saker är på gång från Apple som t.ex. "Handoff".

En lång session kring enbart Lync kontra Lync integrerad med PBX följde.
Vi tycktes relativt eniga om att det behövs en långsiktig plan när man ger sig i sådana projekt. Användandet och nyttan för slutanvändaren får aldrig glömmas bort under planering och införande. Delade meningar fanns kring planer på att sluta använda PBX till förmån för Lync kontra att PBXer fortfarande har funktionalitet som saknas eller fungerar annorlunda i Lync. Ska man köra både Lync och PBX eller bestämma sig för en av dem? Perspektivet större / mindre organisationer togs även upp, samt skillnaden mellan IT-avdelning kontra telefoniansvarig. Diskussionen flöt på bra med många kommentarer och med högt i tak.

Enskilda funktioner som hänvisning, mobilanknytning, telefonistkonsoler och upptagethantering diskuterades och det känns som vi kört den diskussionen tidigare.

Lite trender hann vi också med. Det verkar vara en generationsfråga med hänvisning, och huruvida man föredrar IM framför röstsamtal.

En ny trend som några sett är hur tillgången och behovet av bandbredd fluktuerat? över tiden. När Voip var nytt hade "alla" QoS problem, senare hade få det problemet i och med att alla uppgraderade till 100Mbps nät. Nu har vi nya applikationer som käkar upp all bandbredd och de gamla kvalitetsproblemen är tillbaka igen. Ett sätt att få bättre insikt i hur det egentligen ser ut i ett nät där vi har Lync är att slå igång CAC (Call Admission Control.) CAC kan användas utan att sätta några policies för alternativ när bandbredden är slut. Nyttan med det då är att man kan kolla rapporter för hur mycket bandbredd Lync använder. Då ser man vart man ska börja leta efter problem med dålig bandbredd i nätet.

Ytterligare en stark trend som gått lite under radarn men har en stor påverkan för Lync är att så gott som alla numera kör bärbara datorer över Wifi.

Klubben verkar vilja ha ytterligare ett möte under hösten, samt att vi alla kan ses på Techdays November 19-20 i Kista, håll koll på Linkedin-gruppen för kommande events.

1 comment:

  1. Väl sammanfattat, Mattias! Tack för minnesanteckningarna. :-)

    Mvh
    Alex

    ReplyDelete